środa, 13 marca 2013

Skład chemiczny aloesu

Do chwili obecnej odkryto 200 substancji zawartych w aloesie, które poprawiają działanie naszego organizmu, miedzy innymi:

WODA: roślina składa się w dużym procencie z wody, co jest niezbędne, aby roślina miała moc terapeutyczną, ponieważ woda jest nośnikiem, który rozpuszcza inne aktywne substancje. Poza tym przepływ ten jest konieczny, aby odbudowywać naskórek.

AMINOKWASY: zawiera podstawowe proteiny. Zawiera 7 z 8 aminokwasów zasadniczych dla ciała ludzkiego i 18 z 20, uważanych za drugorzędne, wśród nich lizyna, treonina, walina, tryptofan, leucyna, izoleucyna i fenyloalanina.

ANTRACHINONY: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloesowa emodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Są to naturalne substancje o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym. Mają imponujące właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze.

CUKRY: takie jak monosacharydy, glukoza i fruktoza, oraz polisacharydy. Mają działanie przeciwzapalne i antywirusowe.

ENZYMY: peroksydaza, aliiaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksypeptydaza, amylaza i zasadowa fosfataza. Przekształcają proteiny, które wchłaniamy wraz z pożywieniem w aminokwasy. Te wchłaniane są przez organizm i przekształcają się w proteiny

STEROLE:
Nie pozwalają na wchłanianie cholesterolu, redukując w ten sposób ryzyko chorób serca. Jednocześnie, są mocnym naturalnym środkiem przeciw zapalnym

KWAS SALICYLOWY: posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

LIGNINY: substancje, których podstawowym składnikiem jest celuloza. Ich działanie wiąże się ze znakomitymi zdolnościami penetracyjnymi aloesu w głąb ludzkiej skóry.

SAPONINY: związki z grupy glikozydów, miąższ zawiera ich około 3%. mają działanie ściągające, lekko odkażające i myjące


MINERAŁY: wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, mangan, potas, chrom. Są one istotne dla zdrowia organizmu. Biorą udział w formowaniu się kości i chrząstek, regulacji osmotycznej płynów organicznych.

WITAMINY:
-    A, C, i E mają działanie przeciw utleniające i neutralizują działanie wolnych rodników.
-    B odpowiedzialna za produkcję energii, aminokwasów i masy mięśniowej.
-    B12. (ewenement w świecie roślin) dzięki niej produkowane są czerwone krwinki.

-    C,
-    E,
-    Beta-karoten
-    Kwas foliowy







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz