Do chwili obecnej odkryto 200 substancji zawartych w aloesie, które poprawiają działanie naszego organizmu, miedzy innymi:
WODA: roślina składa się w dużym procencie z wody, co jest niezbędne, aby roślina miała moc terapeutyczną, ponieważ woda jest nośnikiem, który rozpuszcza inne aktywne substancje. Poza tym przepływ ten jest konieczny, aby odbudowywać naskórek.
AMINOKWASY: zawiera podstawowe proteiny. Zawiera 7 z 8 aminokwasów zasadniczych dla ciała ludzkiego i 18 z 20, uważanych za drugorzędne, wśród nich lizyna, treonina, walina, tryptofan, leucyna, izoleucyna i fenyloalanina.
ANTRACHINONY: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloesowa emodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Są to naturalne substancje o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym. Mają imponujące właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze.
CUKRY: takie jak monosacharydy, glukoza i fruktoza, oraz polisacharydy. Mają działanie przeciwzapalne i antywirusowe.
ENZYMY: peroksydaza, aliiaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksypeptydaza, amylaza i zasadowa fosfataza. Przekształcają proteiny, które wchłaniamy wraz z pożywieniem w aminokwasy. Te wchłaniane są przez organizm i przekształcają się w proteiny
STEROLE: Nie pozwalają na wchłanianie cholesterolu, redukując w ten sposób ryzyko chorób serca. Jednocześnie, są mocnym naturalnym środkiem przeciw zapalnym
KWAS SALICYLOWY: posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
LIGNINY: substancje, których podstawowym składnikiem jest celuloza. Ich działanie wiąże się ze znakomitymi zdolnościami penetracyjnymi aloesu w głąb ludzkiej skóry.
SAPONINY: związki z grupy glikozydów, miąższ zawiera ich około 3%. mają działanie ściągające, lekko odkażające i myjące
MINERAŁY: wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, mangan, potas, chrom. Są one istotne dla zdrowia organizmu. Biorą udział w formowaniu się kości i chrząstek, regulacji osmotycznej płynów organicznych.
WITAMINY:
- A, C, i E mają działanie przeciw utleniające i neutralizują działanie wolnych rodników.
- B odpowiedzialna za produkcję energii, aminokwasów i masy mięśniowej.
- B12. (ewenement w świecie roślin) dzięki niej produkowane są czerwone krwinki.
- C,
- E,
- Beta-karoten
- Kwas foliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz